Tekst Bart Maat
Foto Bart Maat

Politiek fotograaf Bart Maat vertelt aan de hand van een van zijn crisisfoto’s de achtergrond van het beeld. Bart kent de kracht van goede fotografie als geen ander. “Zo veel mogelijk transparantie is altijd de beste optie. Laat mensen zien wat er gebeurt en wees niet bang voor slechte beeldvorming.”

Wanneer is deze foto gemaakt?

Grote kans dat menig crisiscommunicatieprofessionals zich dit moment nog goed herinnert. Op 9 april 2011 schoot Van der Vlis zes mensen dood en verwondde er 17 in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Daarna pleegde hij zelfmoord.

“Laat mensen zien wat er gebeurt en wees niet bang voor slechte beeldvorming.”

Waarom heb je deze foto gekozen?  

Een in de chaos achtergelaten boodschappentas laat de paniek zien van een nietsvermoedende winkelbezoeker. Zonder de gruwelijkheden in beeld te brengen, kun je je meteen een voorstelling maken van wat er die dag gebeurde. Dit is in mijn beleving de kracht van goede foto in een crisissituatie.

Voor wie is deze foto gemaakt? 

De foto is gemaakt voor persbureau Novum, bedoeld voor kranten, tijdschriften en websites. Hij ging al snel de hele wereld over.

Podcast

In samenwerking met ANP Foto maakt Bart Maat sinds 2020 de podcast ANP Beeldspraak. Maandelijks gaat hij met een collega in gesprek over fotografie. Deze podcast is te beluisteren via je favoriete podcast app.