Tekst Afdeling Communicatie
Foto ANP
JaaroverzichtAls het om crisiscommunicatie gaat was 2022, net als 2021, een bewogen jaar. De crises volgden elkaar nagenoeg op. Echt tijd om even een stapje terug te doen was er nauwelijks. Een overzicht van een aantal beeldbepalende crises.
2022
Er is code rood afgekondigd voor een groot deel van Nederland vanwege storm Eunice. Het is de zwaarste storm sinds januari 2018. Bomen waaien op wegen en huizen, op veel plaatsen vliegen dakdelen, zonnepanelen en bouwmaterialen door de lucht. Het Nationaal Crisiscentrum verstuurt een landelijke NL-Alert.
Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. Nederland veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste. Nederland staat in nauw contact met de EU, NAVO en andere bondgenoten. Het Rijk, veiligheidsregio’s, gemeenten en vele andere partners werken keihard om ontheemden uit Oekraïne zo goed mogelijk op te vangen.
De laatste maatregelen tegen het coronavirus zijn zo goed als weg en er worden meerdere langetermijnvisies –en strategieën gepubliceerd. De druk op de vele ingestelde communicatiecrisisteams neemt - voor deze crisis - af.
Op Rijksoverheid.nl is een tijdlijn Ontwikkelingen coronavirus gemaakt.
In de zomer komt een grote stroom vluchtelingen op gang. Dit levert grote opvanguitdagingen op. In de pers- en publiekscommunicatie wordt benadrukt dat de crisisaanpak voor de korte termijn erop is gericht om doorbraken te forceren op middellange en lange termijn. Ook de urgentie en gezamenlijke verantwoordelijkheid van deze opgave wordt voortdurend benadrukt. We zijn transparant over noodzaak, keuzes en dilemma’s van de maatregelen. Er worden regelmatig flitspeilingen gehouden naar het draagvlak van de bevolking.
De oorlog in Oekraïne is van invloed op vele fronten. Zo ook op het gebied van energie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat start de campagne ‘Zet ook de knop om’. Deze campagne moet Nederlanders helpen energie te besparen.
Op vrijdag 10 juni maakt het kabinet de plannen bekend die de stikstofuitstoot in Nederland fors moeten reduceren. Als reactie hierop volgen veel boerenacties. Boeren demonstreren bijvoorbeeld voor het huis van minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal, blokkeren diverse snelwegen en distributiecentra van supermarkten en steken langs snelwegen hooibalen in brand. Ook vullen omgekeerde Nederlandse vlaggen op veel plekken het straatbeeld.
De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat er landelijk een grotere vraag is naar water dan wat er aan regen valt en via de rivieren ons land binnenstroomt. Er zijn diverse maatregelen nodig om de nadelen van de aanhoudende droogte te beperken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat pakt samen met partners de communicatie hierover op.