Tekst Marco Zannoni
Foto ANP / Bas Kijzers

‘Zijn wij als professionals klaar voor 2023 en daarna? De wereld blijft in beweging en daarmee de dreigingen en risico’s ook.’ Dit vroeg ik mij vorig jaar af bij de vooruitblik op 2022. Nee, we waren niet klaar. Niet klaar voor een inval van Rusland in Oekraïne. Of voor vragen over tekorten. Of klaar voor inflatie. Of klaar voor wat als er zaken uitvallen.

We zijn wel altijd klaar om met elkaar samen te werken aan deze vraagstukken. Als risico- en crisiscommunicatieprofessionals staan en werken we voor de inwoner van onze gemeente, regio, provincie en ons land. Dat moeten we steeds voor ogen houden. Voor hen moeten we klaarstaan.

En als ik dan vooruit mag blikken op dit jaar, dan is het zaak dat we met elkaar aan de slag gaan om die inwoner ook zelf klaar te laten staan. Zelfredzamer te maken. Zodat we met elkaar samenredzaam kunnen zijn. De publiekscampagne over Corona was daar ook op gericht; Alleen Samen.

Marco Zannoni
Marco Zannoni, Directeur Nationale Crisisbeheersing en Bewaken & Beveiligen

Samen

Alleen samen kunnen wij de uitdagingen aan die ons staan te wachten in 2023 en daarna. Hoe gaan wij de mensen meenemen in wat zij zelf kunnen doen? En met wie zij dat samen kunnen doen? En hoe doen wij als risico- en crisiscommunicatieprofessionals dat zonder angst aan te wakkeren?

Ik heb hier in alle eerlijkheid geen pasklaar antwoord op. Ik constateer echter en realiseer mij sterk, dat we hier een uitdaging hebben die we enkel samen kunnen en moeten oppakken.

In 2023 verschijnt de Rijksbrede Veiligheidsstrategie. Een strategie voor het hele koninkrijk der Nederlanden, en niet alleen voor de rijksoverheid. Daarin zien we dat we staan voor risico’s die we minder voor ogen hadden de afgelopen jaren. Waarvan we wellicht zelfs tot voor kort nog steeds dachten dat dé overheid in zijn totaliteit (gemeente, regio, provincie, landelijk) ze wel zou oplossen voor de inwoners. Dat lukt en kan de overheid niet meer alleen. Dat moet samen met die inwoner.

Vertrouwen

Daar waar wij wel de afzender blijven van risicocommunicatie, vertrouwen inwoners die afzender juist steeds minder. Om nog maar te zwijgen over de problematiek van desinformatie en met de onzekerheden van de afgelopen jaren in ons achterhoofd.

Dus dit wordt en is onze uitdaging voor 2023: ongeacht een dalend vertrouwen in ons als afzender, moeten wij wel belangen inzichtelijk maken, dilemma’s schetsen en zekerheden bieden daar waar dat kan.

Risicocommunicatie

Ik doe dan ook een beroep op alle risico- en crisiscommunicatieprofessionals om met elkaar samen te werken aan de noodzakelijke intensivering van risicocommunicatie. Recent is daarvoor een nieuwe website opgezet: www.denkvooruit.nl. Het is geen campagne zoals ooit eerder.

Het is wel een site die is samengesteld met elkaar. Regionale, lokale en maatschappelijke partners hebben samen met gedragsdeskundigen en op basis van publieksonderzoek de risicocommunicatie weer een boost gegeven. En dat is nodig. Ook voor 2023.

Marco Zannoni,
Directeur Nationale Crisisbeheersing en Bewaken & Beveiligen

Enquête

Heb je het hele NCTV Magazine gelezen? Dan zijn we erg benieuwd wat je van het magazine vindt. Klik op deze link en vul de korte enquête in. Bedankt!